Midt i Norges indrefilet – Thon Hotel Lofoten

Nå som høsten kryper seg inn på oss, er det godt å tenke på de virkelig fine sommerdagene. Det var to slike dager vi fikk oppleve da vi besøkte Thon Hotel Lofoten i august.

En kan bli religiøs av synet når fjellene åpner seg for havet, og Svolvær bader i sollys ytterst der fjellene stuper ned i blikkstille hav. Thon Hotel Lofoten ligger vakkert til ved havna, med panoramautsikt over fjellene, Svolvær by, havet og Norges største tørrfiskanlegg. Dette besøket har vi gledet oss litt ekstra til, og opplevelsen innfridde så til de grader.

 

 

I et møte med hotelldirektør Erik Taraldsen, frokostansvarlig Ingunn Haugnes, restaurantsjef ved Paleo Artic – Johnny Edvardsen, soussjef Ruben Einarsen og ass. restaurantsjef Siren Dahl, ble vi satt godt inn i det store maskineriet som må fungere optimalt hos Thon Hotel Lofoten. Vi fikk tilbakemeldinger på hva vi må gjøre for å bli en bedre leverandør, og vi fikk tilbakemeldinger på hva som fungerte bra, bedre og best. Slike møter er utrolig viktige for oss i 2080.no. Vi blir bedre av tilbakemeldinger, og samler oss erfaringer på hva som fungerer i en travel restauranthverdag. Og hos Thon Hotel Lofoten fungerer det veldig bra. Vi møtte dyktige, dedikerte mennesker som hver dag gjør sitt ytterste for at gjestene ved Thon Hotel Lofoten skal ha en optimal opplevelse av sitt opphold.

 

Hotelldirektør Erik tilbyr en omvisning av hotellet etter møte, og vi lar oss ikke be to ganger. Interiøret som er en kjent faktor på Thon hotellene, overrasker allikevel hver gang. Hver etasje er gjennomført, og detaljene gjør at oppholdet hever seg over en hver hotellopplevelse vi har hatt tidligere.

Jeg rekker å stille Erik noen spørsmål mens han stolt viser oss vakre rom, alle med sin egen gjennomførte, unike stil. Konferanseavdelingen med tidenes panoramautsikt kan skryte på seg Norges beste lyd, lys og bildeanlegg innen sitt felt kan Erik stolt fortelle. Konferanseavdelingen har en kapasitet på opptil 1100 personer, og foajeen over tre etasjer benyttes til pauser, messeutstillinger, selskaper, events og rekreasjon.

Thon Hotel Lofoten

Når åpnet Thon Hotel Lofoten, og når var siste oppgradering?

– Thon hotellet åpnet i 2009, men har siden den gang vært gjennom tre renoveringer. Hele hotellet er renovert, og kjøkkenet er utvidet hele tre ganger, og vi holder på med vår fjerde utvidelse.

 

Dere har nok en gang kommet blant finalistene i årets frokost, hva tenker du om det?

– Det er utrolig inspirerende og et resultat av hard jobbing av mine medarbeidere. De går hver dag på jobb med den hensikt at gjestene skal ha en god matopplevelse hos oss. De ansatte kommer stadig med nye ideér på hvordan frokosten kan utvikles, og vi liker å utfordre hverandre. Vi er også veldig opptatt av råvarene, og å kunne gjenspeile Lofoten i maten vår. Derfor velger vi lokale råvarer så godt det lar seg gjøre, og ønsker å presentere maten vår på en tiltalende måte der alle sansene kan settes i gang.

 

Med 112 frokostplasser og imponerende 99,9% bellegg på hotellet i sommersesongen er det bare å ta av seg hatten for den gjennomførte kvaliteten hver gjest får oppleve. Med sine 190 rom er det en del gjester å betjene.

Thon Hotel Lofoten

Hvordan var det å vinne Norges beste frokost i 2016?

– Det var veldig gøy, og ekstra hyggelig med tanke på storsatsningen Thon har på matopplevelser og design. Det at vi får denne gjeve utmerkelsen gjør at vi blir enda mer inspirerte til å holde det høye nivået videre. Vi er jo med i årets finale også, så det i seg selv er et bevis på at vi har klart å holde nivået videre.

 

Overalt hvor vi går hilser Erik på hver gjest han går forbi. Det er en hotelldirektør som har service i høysetet og med forståelsen for at Thon Hotel Lofotensuksess ligger i de små detaljene. Med bakgrunn som kokk, skinner det godt gjennom at han har et hjerte for det som skjer på kjøkkenet når han snakker om kokkene, restauranten og matopplevelsen gjesten skal sitte igjen med.

Videre viser han oss ned i kjelleren der en helt ny, brun pub overrasker mot det ellers fargesprakende interiøret. Men også her er interiøret gjennomført, og en får en riktig autentisk følese av en pub med sjel. For det er nettopp det den har. Selv om puben nå er nyoppusset må en tilbake til 1969 for å finne den første åpningen. Før dette var lokalene brukt til både butikklokale, tortur og avhørs rom sammen med likkjeller under krigen, og bowlingbaner kan Erik fortelle oss. Under den tragiske brannen i 1973 der hele nyrestaurerte Hotell Lofoten brenner ned på åpningsdagen, er det kun puben og verthuset som står tilbake. Styrhusets pub åpnet i ny drakt i 1988, og etter Thon overtok hotellet i 2009 har puben blir restaurert to ganger, senest i 2017. Puben har scene, topp lydanlegg og ofte live musikk.

 

Det tar faktisk litt tid å fordøye alle inntrykkene en får ved omvisningen, men det er ikke ferdig. Thon Hotel Lofoten har et tett samarbeid med kulturhuset i Svolvær, der et åpent fellesområde knytter de to aktørene tett sammen.

 

Hvordan utnytter dere samarbeidet?

– Samarbeidet nyter vi godt av, og spesielt julebordsesongen er det gøy å trekke frem.

Inne i storsalen inviterer vi til julebord. Vi tilbyr et forrykende show, satt sammen av Thon Hotel Lofotens kokker, servitører og ansatte, sammen med diverse andre artister og humorkameratene med flere. Jeg må også i ilden disse kveldene. Vi byr på oss selv på en jordnær måte, men holder samtidig et svært profesjonelt nivå. Thon Hotel Lofoten har satt opp showet siden åpningen i 2009, publikum elsker det og tilbakemeldingene har vært fantastiske. Den tiden på året er det nesten som vi lever i en egen boble her på hotellet. Julebord-buffeten inneholder over 250 retter, og sansene blir satt i gang på alle nivå.

Thon Hotel Lofoten

Artic Paleo

Det overdådige, men balanserte interiøret skapte en vakker ramme rundt den spetakulære utsikten en får når en inntar et bord i restauranten. Midnattsolen hadde kastet sine siste stråler over vår nordlige del av landet, og en kunne se antydning til skumring over fjellene i Svolvær.

Erik og soussjef Ruben hadde fortalt at vi skulle få oppleve Lofoten på nært hold denne kvelden. Forrett av kongekrabbe vakkert anrettet på Nara tallerken, sammen med en passe tørr champagne innviet måltidet på en fantastisk måte. Videre fikk vi smake på en nydelig blomkålsuppe servert i vakre Lava skåler fra Playground serien til Bauscher. Hovedretten var ekte Lofoten tørrfisk, naturlig tørket av sol og vind på hjell vi kunne beskue der vi satt i restauranten. Mer lokalt blir det ikke. Tørrfisken var perfekt tilberedt med hjemmelaget bacon og sesongens grønnsaker. En kan nesten bli litt rørt. En hvilerett i form av oster ble servert, og vi tok oss begge i å sukke over smakene. Desserten var hjemmelaget vaffel med karamellsaus og is, servert på Lava fra Playground. Helt perfekt. Vi formelig smakte oss gjennom Lofotens spisekammer denne kvelden. Sammen med perfekte og overraskende vinvalg, forstod vi at de satser på dyktige medarbeidere hos Thon Hotel Lofoten.

middag2

 

Selve frokosten

Thon Hotel LofotenDagen etter var det ikke særlig vanskelig å våkne til den slående utsikten. Vi var på forhånd blitt anbefalt å ikke lukke gardinene for å kunne våkne til soloppgangen over fjellene. Nede i frokostsalen var det allerede fullt kl 06:30, og stemningen var avslappet og behagelig slik en frokost bør være. Varmmat buffeten fristet med mat servert i sitt naturlige miljø. Sprøtt bacon på Lava grill, fersk speillegg fra Lava stekepanne, og lukten av nystekte vafler vekket apetitten hos oss. Pålegget var også tydelig preget av at Thon hotel Lofoten ligger midt i naturens eget spisekammer, der rogn, fisk og vilt ble presentert på skiferfat.

Thon Hotel Lofoten

Litt ut i måltidet registrerte vi vakker, live pianomusikk som bredte seg over rommet, og la bare nok et moment til den behagelige atmosfæren som spilte på lag med morgentrøtte frokostgjester. Vi forstår at gjestene legger igjen utelukkende gode anmeldelser og vi føyer oss inn i rekken. Etter praten med Erik sitter vi igjen med tre setninger. Et kreativt hotell. Gjennomført til fingerspissene. Matopplevelser og service i blodet.

 

Takk for oss. Vi kommer igjen.