Barutstyr for en bartender og gourmet-feinschmecker

En kresen bartender krever riktig barutstyr, og at barutstyret skal være i høy kvalitet. Når da barutstyret i tillegg er vakkert og sexy, og røper smaksopplevelse på forhånd er det ingen bakdel. 2080.no har utvidet barutstyrsortimentet, og vi er tørste…


… Tørste på å få smake på cocktaileventyret som alt har fått godt fotfeste i vårt lille land. Men tross til at vi er få her oppe i nord, har flere norske bartendere nå markert seg internasjonalt, og vi ser at de mener alvor. At de vil revolusjonere våre drikkevaner er noe de ikke har lagt skjul på, og de vil vise at nordiske råvarer, nye, spennende kombinasjoner og cocktailens historie sammen kan skape fantastiske smaksopplevelser.
 

Cocktailens historie
I mai 1806 sendte en leser inn brev til avisen ”The Balance and Columbia Repository” med spørsmål om definisjonen på ordet ”cocktail”.  13. mai samme år skrev avisens redaktør at en ”cocktail” var ”a potent concoction of spirits, bitters, water and sugar”. Det samme var på denne tiden også referert til som en bitter sling. J.E. Alexander beskriver cocktail på en liknende måte i 1833, da han møtte begrepet i New York; Rom, Gin eller Brandy, sprudlende vann, bitters og sukker.

 

beefeater-mixldn-truls-in-action

En av verdens  beste bartendere finner man i Stavanger…

En av norges mest kjente og meritterte bartendere er Truls Thomsen fra Stavanger. Thomsen har allerede langt fartstid i gamet og kan skilte med 8 år bartender, og har deltatt i flere internasjonale konkurranser, og plasseringene er ikke beskjedne.

Bartenderen har jobbet i 4 år som barsjef på den ikoniske baren Newsman/ Arkivet i Stavanger. Det beste han vet er å få lov å overraske en gjest, og han benytter gjerne anledningene til å utfordre de vanlige bestillingene, og gjestene blir ikke skuffet.

Thomsen står nå foran et nytt kapittel der han nå skal åpne cocktailbaren Pjolter & Punsj i Stavanger.
Vi tok en prat med han rundt bestillingen han nylig har lagt inn hos oss, og vi er nysgjerrige på mye:

 

Når bestemte du deg for å gå veien som bartender? Du har jo utdannelse som Petroleumsingeniør – så du har jo valgt en ganske så annerledes karriereretning?
Jeg begynte å jobbe i bar allerede på videregående, og da jeg var ferdig med bachelorgrad i petroleumsteknologi følte jeg meg ikke ferdig som bartender. Etter et år som fulltid bartender visste jeg at dette var et riktig yrkesvalg for meg.

 

Når begynte du å konkurrere?
Første konkurransen jeg deltok i var en lokal konkurranse i Stavanger i 2012, hvor jeg vant en inspirasjonstur til New York.

 

Hva har du oppnådd i konkurranser?
Jeg har tre ganger gått videre til en internasjonal finale (Beefeater 2013 og 2014, og Absolut Invite 2014). Alle slike finaler gir et helt utrolig inntrykk, men det største øyeblikket er nok når jeg vant «Best signature cocktail» i den internasjonale finalen i Beefeater 2014.

 

Hvilke type konkurranse liker du best?
Jeg liker best konkurranser der man får vist seg frem fra flere sider. Er man uheldig i én del av konkurransen, har man da mulighet til å vise seg frem i aspekt av hele konkurransen.

 

Hvor mye legger du i, og hvor mye hensyn tar du til bakgrunnen og historien til en drink/ cocktail?
Bakgrunnen og historien  til drinken betyr mer og mer i en cocktailkonkurranse. Jeg synes det er viktig for en cocktails levetid at den har en god bakgrunnshistorie, men ofte finner man også frem til en god cocktail på å prøve og feile med forskjellige smakskombinasjoner.

 

Du har også i samarbeid med tre andre bartendere utviklet en egen konjakk i samarbeid med Braastad. Hvordan fikk du den muligheten?
Vi var fire bartendere som ble invitert ned til Cognac i Frankriket, og jeg tror ingen av oss i forkant hadde sett for oss muligheten til å bli med på et så spennende prosjekt. Etter to lange dager i Cognac hvor vi fikk besøke de fleste lagerhusene, fikk vi i oppgave å velge ut noen smaksprofiler der vi skulle prøve for å lage vår egen konjakk. Vi var veldig raskt enige om hvilken stil vi ville gå for, og hvordan smaksprofilen skulle være. Da konjakken var ferdig blandet og testet av master blender Richard Braastad, bestemte Arcus seg for å importere den til det norske markedet.

 

Bruker du konjakk i cocktails?
Jeg bruker nok konjakk mye mer i cocktails i dag enn jeg gjorde før denne turen. Det er en slags glemt ingrediens i cocktail-verden, men har et utrolig stort bruksområde.

 

Hva er din favorittdrink?
Det er et veldig vanskelig spørsmål, men svaret faller fort på en klassisk Daiquiri.

 

Hvordan er den perfekte bargjesten din?
Den perfekte bargjesten er en som har manerer, og som gjerne ikke er redd for å prøve noe nytt.

 

Kan du dele en av dine beste cocktailsoppskrifter med oss?
Jeg har svært mange drinker jeg ønsker å dele, men som får vente til åpning av Pjolter & Punsj. I mellomtiden kan jeg alltids anbefale en god Tom Collins, da med 5 cl av din favoritt gin, 2 cl sitronjuice, 2 cl sukkerlake som er toppet med isbiter og Farris. For litt ekstra punch, ta også en skvett cognac så får du en nydelig drink som heter «stay up late»

 

Du starter nå din egen plass, Pjolter&Punsj. Når du ser tilbake på prosessen, synes du det har vært verdt alt strevet?
Jeg har flere ganger vært fortvilet og oppgitt over hvor lang denne prosessen har vært, og motstand man kan møte i et tungt byråkrati, men jeg tenker fremover, og når først dørene åpner, vet jeg at det kommer til å være  verdt strevet og ventetiden.

 

Hva er unikt med deres konsept?
Det som er unikt med vårt konsept er at vi ønsker å omfavne våre nordiske tradisjoner, og det utrolige utvalget av nordiske råvarer. Vi (i Norge) har i mange år vært opphengt i eksotiske produkter som rom, tequila, pisco, kokosvann, pasjonsfrukt, mango, ingefær, ginseng og så videre. Ja, det finnes utallige fantastiske råvarer som er tilgjengelig, også her i lille Norge. Men hos Pjolter & Punsj ønsker vi å se mer på alt det fantastiske vi har i vår egen bakgård. Hva med granskudd, rognebær, tindved, norske jordbær og ikke minst multer? Og hva med norsk Akevitt som har blitt laget i flere århundrer, og gårder med lang tradisjon på sider, eplebrent og andre hjemmelagede likører?

– Det er her vi ønsker å skille oss ut, hvor vi kun skal ta for oss de nordiske råvarene.

 

Hva tenker du på når du velger utstyr til baren din?
Brukervennlighet står alltid øverst, men hvordan et utstyr, f.eks shaker, er laget kan også ha stor påvirkning på sluttresultatet. Det betyr at vi velger kun barutstyr av en viss kvalitet.

 

Hva er dine tre viktigste redskap i baren?
Shaker, målebeger og siler.

 

Har utstyret/ glasset mye å si for måten du presenterer cocktailene dine?
Glasset er ofte svært viktig for hvordan jeg presenterer drinken. En drink kan smake helt forskjellig når den drikkes fra et cocktailglass enn et longdrinkglass med is. Man «drikker også ofte med øynene», noe som kan avgjøre om gjesten har en positiv eller negativ innstilling til drinken allerede før man har smakt på den.

 

Hva tenker du om barutstyr utvalget til 2080.no?
Jeg synes barutstyret til 2080.no er bra. Det jeg kanskje liker best med 2080.no er at de ikke tar inn alt mulig, men heller bestemmer seg for å fokusere på visse produkter. Jeg går alltid for kvalitet fremfor kvantitet, noe jeg har inntrykk av at  2080.no også gjør.

 

”The problem with the world is that everyone is

a few drinks behind”

– Humphrey Bogart.